f
n
m
e 
Home » Stiri si evenimente

Modificarea adusa Codului Muncii starneste controverse

2007-08-02

Este vorba despre dreptul salariatilor de a primi despagubiri banesti pentru asa-numitul prejudiciu moral. Salariatii pot invoca un nou articol din Codul Muncii, referitor la prejudiciul moral suferit la locul de munca, avand posibilitatea de a le cere daune companiilor pentru care lucreaza.
Conform art. 269 din Codul Muncii, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. De asemenea, in cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente. Ce inseamna insa prejudiciul moral nimeni nu pare sa stie cu precizie, sigur e totusi ca schimbarea nu e pe placul nimanui: au obiectii si Guvernul, si sindicatele, si patronii.
"Nu este un proiect de lege al guvernului a precizat Ministrul Muncii Paul Pacuraru. Guvernul a fost impotriva acestui proiect. Senatul a respins. Camera decizionala, Camera Deputatilor, l-a adoptat. Si acum ne trezim in situatia in care pe acest proiect va trebui sa gasim solutii", a spus la BBC Paul P?curaru. Ministrul Muncii mai spune ca ambiguitatea textului legii va deschide calea pentru o multime de procese.
Totusi de ce se teme guvernul? Pai aceasta noua norma legala da dreptul lucratorilor sa-si apere demnitatea in munca, demnitate ce era calcata in picioare de marea majoritate a patronilor din Romania.
Nu va mai plangeti domnilor guvernanti caci initiativa apartine unui liberal.sic! Marian Sorin Paveliu- Deputat

 
Home » Stiri si evenimente