f
n
m
e 
Home » Stiri si evenimente

RAPORT DE ACTIVITATE

2009-04-10

Participare Federatia Nationala Mine Energie la Conferinta "Pas cu pas", rolul partenerilor sociali in politica energetica a statelor membre si politica energetica comuna europeana intre Europa extinsa, 25-29 martie 2009 - Ungaria.


Conferinta s-a desfasurat pe parcursul a trei zile cu participarea delegatiilor sindicale si patronale din Franta, Ungaria, Polonia, Romania, Cehia, Germania, Bulgaria, cat si reprezentanti ai EURACOAL si EMCEF.

ZIUA I 26.03.2009
- deschiderea conferintei a fost facuta de catre dr. Akos Zoltan - Asociatia Minelor Ungare, cu descrierea partenerilor sociali din Ungaria.
- a urmat "Masa rotunda", viziune pe termen lung asupra unei politici energetice pentru Europa, care sa raspunda schimbarilor climatice - rolul UE, precum si diferite documente de pozitie asupra Cartei Verzi, Strategia Europeana pentru energie sustenabila, competitiva si sigura.

ZIUA II 27.03.2009
- au fost prezentate rapoartele de tara, in afara de Bulgaria si Romania, acestea cuprinzand aspecte referitoare la schibarile care au avut loc in diferite momente in producerea de energie, extractia materiilor prime purtatoare de energie, cat si evolutia preturilor acestora.
Scurte concluzii care au reiesit in urma prezentarii rapoartelor de tara:
CEHIA
a) productia de energie nucleara va ramane in continuare la aceeasi valoare
b) se va pune accent pe economisirea energiei electrice, cat si reducerea cu 20% a emisiilor de CO2.
c) extractia de lignit va ramane la 40 mil.to/an pana in 2030
POLONIA
a) in situatia actuala, existenta, in UE este greu sa se faca previziuni pe termen mediu si lung
b) solicitare expresa de a se face o declarative comuna prin care se cerem UE si statelor membre la Conferinta sa finanteze modernizarea in continuare a minelor.
GERMANIA
a) majoritatea populatiei din Germania este impotriva producerii energiei electrice in centrale nucleare, astfel ca in viitor se va pune accent pe producerea energiei pe baza de carbune, politicienii insista ca este mai bine sa se investeasca in stocarea de CO2 in depozite subterane, decat in a dezvolta in noi tehnologii de producere a energiei.
FRANTA
a) de la aparitia Directivelor Europene in domeniul producerii energiei electrice si de protejare a mediului au intervenit 4 obiective necesare: efectul de sera, energia regenerabila, pret competitiv, coeziune sociala.
b) toate tarile UE, mai nou intrate, sa coopereze pentru o reglementare corecta a pietei energiei.
c) Comisia Europeana a aprobat 1 mld de euro pentru modernizarea instalatiilor in vederea diminuarii emisiilor de CO2.
EURACOAL
a) sustine productia de carbune in Europa, care poate sa devina si motor de dezvoltare regionala.

ZIUA III 28.03.2009
- au fost prezentate ultimele doua rapoarte de tara, Bulgaria si Romania, dupa care s-au facut comentarii diverse pe marginea tuturor rapoartelor de tara.
- sumar si concluzii ale conferintei de catre tara coordonatoare a proiectului; document de pozitie comuna
- In 2010 - partea a II-a a conferintei va avea loc in Franta, iar referitor la partea a III-a, din anul 2011, FNME si-a depus candidatura pentru a fi organizata in Romania.
Tema propusa pentru 2011este "Rolul partenerilor sociali si strategia pe termen lung in politica energetica europeana in domeniul cercetarii si dezvoltarii, invatarii pe parcursul vietii in sectoarele minerit si energie"

In concluzie, consider ca aceasta conferinta a fost un succes pentru toate delegatiile participante, cat si de un real folos pentru o mai buna cunoastere a situatiilor existente in tarile UE.
Delegatia Romaniei a avut urmatoarea componenta:
- Popa Dumitru
- Popescu Cristinel
- Simerea Vasile
- Iovan Eugen
Alaturat atasez programul conferintei.


Intocmit
Popa Dumitru

 
Home » Stiri si evenimente