f
n
m
e 
Home » Stiri si evenimente

Propunere modificare Text Lege privind Sistemul Unic de Pensii Publice

2009-10-21

CATRE
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
Domnului Ministru


Federatia Nationala Mine Energie va solicita ca in textul proiectului legii unice a pensiilor, la art.29 alin.(1) sa se introduca un text nou care sa prevada in conditii speciale "activitatile miniere de suprafata, carierele de exploatare a carbunelui, minereurilor si rocilor ornamentale", text sustinut de toate confederatiile sindicale.
Solicitarea este ca urmare a imposibilitatii normalizarii conditiilor de munca in acest sector si pentru care am initiat doua proiecte de lege, primul respins si ca urmare a afirmatiei mincinoase a fostului Prim ministru Tariceanu cum ca in minerit locurile de munca sunt incadrate in conditii speciale, iar cel de-al doilea proiect are avizul tuturor confederatiilor din CES si se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor.
De altfel, ca o recunoastere a conditiilor speciale din aceste activitati, inainte de 1989 ele erau asimilate cu stagiul militar obligatoriu.
Conditiile de munca specifice in activitatile miniere de suprafata, cariere de exploatare a carbunelui, minereurilor si rocilor ornamentale, generate de mediul de munca, in interconditionare cu sarcina de munca, respectiv efortul fizic, solicitarea nervoasa, temperaturile externe, variatiile de umiditate, variatiile curentilor de aer, zgomotul, pulberile mixte, sunt elemente care, cu toate interventiile facute, nu pot fi eliminate si au un impact major asupra starii de sanatate a lucratorilor.
Incadrarea in conditii normale este nerealista, varianta fiind, fie incadrarea in conditii speciale, fie inchiderea unitatilor respective.
Cu stima,


PRESEDINTE
Marin Condescu

 
Home » Stiri si evenimente